Počet záznamů: 1  

A new approach to analyze the dynamic strength of eggs

  1. 1.
    SYSNO ASEP0460726
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA new approach to analyze the dynamic strength of eggs
    Tvůrce(i) Trnka, Jan (UT-L) RID
    Nedomová, Š. (CZ)
    Kumbár, V. (CZ)
    Šustr, M. (CZ)
    Buchar, J. (CZ)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Journal of Biological Physics. - : Springer - ISSN 0092-0606
    Roč. 42, č. 4 (2016), s. 525-537
    Poč.str.13 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaeggs ; compression ; dynamic loading ; HSPB technique ; rupture force
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    Institucionální podporaUT-L - RVO:61388998
    UT WOS000385191200002
    EID SCOPUS84976306124
    DOI10.1007/s10867-016-9420-9
    AnotaceThe mechanical behavior of eggshell was determined in terms of average rupture force and corresponding deformation. For the experiment, we selected goose eggs (Anser anser f. domestica). Samples of eggs were compressed along their x-axis and z-axis. The effect of the loading orientation can be described in terms of the eggshell contour curvature. Two different experimental methods were used: compression between two plates (loading rates up to 5 mm/s) and the Hopkinson split pressure bar technique. This second method enables achieving loading rates up to about 17 m/s. The response of goose eggs to this high loading rate was characterized also by simultaneous measurement of the eggshell surface displacements using a laser vibrometer and by the measurement of both circumferential and meridian strains.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2017
    Elektronická adresahttp://link.springer.com/journal/10867
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.