Počet záznamů: 1  

Decrease of Pseudomonas aeruginosa biofilm formation by food waste materials

  1. 1.
    SYSNO ASEP0459934
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDecrease of Pseudomonas aeruginosa biofilm formation by food waste materials
    Tvůrce(i) Maděrová, Z. (CZ)
    Horská, K. (CZ)
    Kim, S.-R. (KR)
    Lee, Ch.-H. (KR)
    Pospíšková, K. (CZ)
    Šafaříková, Miroslava (BC-A) RID
    Šafařík, Ivo (BC-A) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Water Science and Technology - ISSN 0273-1223
    Roč. 73, č. 9 (2016), s. 2143-2149
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovabiofilm ; food waste materials ; magnetic spent grain ; Pseudomonas aeruginosa
    Vědní obor RIVEI - Biotechnologie a bionika
    Institucionální podporaBC-A - RVO:60077344
    UT WOS000376285300012
    EID SCOPUS84968659756
    DOI10.2166/wst.2016.058
    AnotaceThe formation of bacterial biofilm on various surfaces has significant negative economic effects. The aim of this study was to find a simple procedure to decrease the Pseudomonas aeruginosa biofilm formation in a water environment by using different food waste biological materials as signal molecule adsorbents. The selected biomaterials did not reduce the cell growth but affected biofilm formation. Promising biomaterials were magnetically modified in order to simplify manipulation and facilitate their magnetic separation. The best biocomposite, magnetically modified spent grain, exhibited substantial adsorption of signal molecules and decreased the biofilm formation. These results suggest that selected food waste materials and their magnetically responsive derivatives could be applied to solve biofilm problems in water environment.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.