Počet záznamů: 1  

Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports

  1. 1.
    SYSNO ASEP0450422
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAntifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports
    Tvůrce(i) Bernardos, A. (CZ)
    Marina, T. (CZ)
    Žáček, Petr (UOCHB-X) RID
    Pérez-Esteve, É. (ES)
    Martínez-Manez, R. (ES)
    Lhotka, M. (CZ)
    Kouřimská, L. (CZ)
    Pulkrábek, J. (CZ)
    Klouček, P. (CZ)
    Celkový počet autorů9
    Zdroj.dok.Journal of the Science of Food and Agriculture. - : Wiley - ISSN 0022-5142
    Roč. 95, č. 14 (2015), s. 2824-2831
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaessential oils ; encapsulation ; cyclodextrin ; controlled release ; antifungal activity
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    Institucionální podporaUOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS000362367400006
    EID SCOPUS84942986805
    DOI10.1002/jsfa.7022
    AnotaceEssential oil components (EOCs) are known for their antifungal properties; however, their high volatility limits their application. Strategies used for controlling the volatility include encapsulation or loading into porous materials. This study evaluated the in vitro antifungal activity of selected EOCs (carvacrol, cinnamaldehyde, eugenol and thymol) against the fungus Aspergillus niger when loaded into MCM-41 and beta-cyclodextrin (beta-CD). Carvacrol and thymol in Mobil Composition of Matter No. 41 (MCM-41) displayed enhanced antifungal properties in comparison to the pure or beta-CD-encapsulated EOCs. They maintained antifungal activity and inhibit fungal growth for 30 days, suggesting better applicability of these EOCs as natural preservatives.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Viktorie Chládková, Tel.: 232 002 434
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.