Počet záznamů: 1  

Combustion synthesis and structural characterization of theTiB.sub.2./sub.–(Na.sub.2./sub.O.2B.sub.2./sub.O.sub.3./sub.–Al.sub.2./sub.O.sub.3./sub.) composites

  1. 1.
    SYSNO ASEP0449348
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCombustion synthesis and structural characterization of theTiB2–(Na2O.2B2O3–Al2O3) composites
    Tvůrce(i) Buixaderas, Elena (FZU-D) RID, ORCID
    Anghel, M. (RO)
    Atkinson, I. (RO)
    Simon, P. (FR)
    Bratan, V. (RO)
    Petrescu, S. (RO)
    Zdroj.dok.Ceramics International. - : Elsevier - ISSN 0272-8842
    Roč. 41, 2B (2015), s. 2680-2689
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovapowders ; composites ; spectroscopy ; optical properties
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    UT WOS000348003100006
    EID SCOPUS84919430969
    DOI10.1016/j.ceramint.2014.10.082
    AnotaceTwo TiB2:(Na2B4O7–Al2O3)=3:5 and TiB2:(1.28Na2B4O7–Al2O3)=6:7 compositions, named 5DB and 7DB respectively, were prepared by combustion synthesis in simultaneous mode at 800, 900 and 1000 °C. X-ray diffraction, differential scanning calorimetry (DSC), UV–vis and room and high temperature Raman measurements were carried out to investigate the combustion products. The crystalline phase of the 5DB composite yielded at 1000 °C (5DB_1000), which represents 62 wt%, mostly consists of TiB2 (93 wt%) while Ti2O3 accounts for only 7 wt%. Proportion of the tetrahedral boron atoms, N4, in the blank and embedding sodium aluminium borate matrices was found from the high frequency Raman spectra using a constrained-width model in order to agree with the literature NMR data.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.