Počet záznamů: 1  

Small changes in species composition despite stand-replacing bark beetle outbreak in Picea abies mountain forests

  1. 1.
    SYSNO ASEP0448390
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSmall changes in species composition despite stand-replacing bark beetle outbreak in Picea abies mountain forests
    Tvůrce(i) Fischer, A. (DE)
    Fischer, H. S. (DE)
    Kopecký, Martin (BU-J) RID, ORCID
    Macek, Martin (BU-J) ORCID, RID, SAI
    Wild, Jan (BU-J) RID, ORCID
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Canadian Journal of Forest Research. - : Canadian Science Publishing - ISSN 0045-5067
    Roč. 45, č. 9 (2015), s. 1164-1171
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CA - Kanada
    Klíč. slovadisturbance ; permanent plot ; multiple-site dissimilarity
    Vědní obor RIVGK - Lesnictví
    CEPGAP504/10/0843 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000360298700004
    DOI10.1139/cjfr-2014-0474
    AnotaceTo explore the long-term vegetation development after the bark-beetle disturbance in the Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) forests in the higher elevations of the Bavarian Forest National Park in Germany. To monitor the effect of this large-scale disturbance on the understory vegetation, a series of permanent plots was established in 1998 and resurveyed in 2010. Comparing the 1998 and 2010 situations,we found that species composition did not change substantially after the dieback of the tree layer, shade-tolerant species survived, light-demanding species increased only marginally, and vegetation heterogeneity did not change.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.