Počet záznamů: 1  

Laccase-Catalyzed Dimerization of Piceid, a Resveratrol Glucoside, and its Further Enzymatic Elaboration

  1. 1.
    SYSNO ASEP0445863
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLaccase-Catalyzed Dimerization of Piceid, a Resveratrol Glucoside, and its Further Enzymatic Elaboration
    Tvůrce(i) Gavezzotti, P. (IT)
    Bertacchi, F. (IT)
    Fronza, G. (IT)
    Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
    Monti, D. (IT)
    Riva, S. (IT)
    Zdroj.dok.Advanced Synthesis & Catalysis. - : Wiley - ISSN 1615-4150
    Roč. 357, č. 8 (2015), s. 1831-1839
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaglycosidase ; laccase ; piceid
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEPLD13041 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaMBU-M - RVO:61388971
    UT WOS000355235700023
    DOI10.1002/adsc.201500185
    AnotaceThe laccase-catalyzed oxidation of piceid, the 3-beta-D-glucopyranosyl derivative of the stilbenic phytoalexin resveratrol, allowed isolation of the corresponding beta-5 like trans-dehydrodimer in good yield (45%) avoiding chromatography. This compound was then submitted to the action of a small library of commercially available hydrolases. While the cellulase from Trichoderma viride was able to fully hydrolyze the diglycosylated dimer to give the corresponding beta-5 like trans-dehydrodimer of resveratrol, the beta-glucosidase from almonds allowed the isolation of a monoglycosylated intermediate in reasonable yield. The diastereoisomers and the enantiomers of the isolated dimeric products were separated using a semi-preparative chiral column. The basic antioxidant properties of these new dimers have been determined.
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.