Počet záznamů: 1
Laccase-Catalyzed Dimerization of Piceid, a Resveratrol Glucoside, and its Further Enzymatic Elaboration
- 1.
SYSNO ASEP 0445863 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Laccase-Catalyzed Dimerization of Piceid, a Resveratrol Glucoside, and its Further Enzymatic Elaboration Tvůrce(i) Gavezzotti, P. (IT)
Bertacchi, F. (IT)
Fronza, G. (IT)
Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
Monti, D. (IT)
Riva, S. (IT)Zdroj.dok. Advanced Synthesis & Catalysis. - : Wiley - ISSN 1615-4150
Roč. 357, č. 8 (2015), s. 1831-1839Poč.str. 9 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. DE - Německo Klíč. slova glycosidase ; laccase ; piceid Vědní obor RIV CC - Organická chemie CEP LD13041 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Institucionální podpora MBU-M - RVO:61388971 UT WOS 000355235700023 DOI 10.1002/adsc.201500185 Anotace The laccase-catalyzed oxidation of piceid, the 3-beta-D-glucopyranosyl derivative of the stilbenic phytoalexin resveratrol, allowed isolation of the corresponding beta-5 like trans-dehydrodimer in good yield (45%) avoiding chromatography. This compound was then submitted to the action of a small library of commercially available hydrolases. While the cellulase from Trichoderma viride was able to fully hydrolyze the diglycosylated dimer to give the corresponding beta-5 like trans-dehydrodimer of resveratrol, the beta-glucosidase from almonds allowed the isolation of a monoglycosylated intermediate in reasonable yield. The diastereoisomers and the enantiomers of the isolated dimeric products were separated using a semi-preparative chiral column. The basic antioxidant properties of these new dimers have been determined. Pracoviště Mikrobiologický ústav Kontakt Eliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231 Rok sběru 2016
Počet záznamů: 1