Počet záznamů: 1  

Chitosan hydrogels enriched with polyphenols: Antibacterial activity, cell adhesion and growth and mineralization

  1. 1.
    SYSNO ASEP0444733
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevChitosan hydrogels enriched with polyphenols: Antibacterial activity, cell adhesion and growth and mineralization
    Tvůrce(i) Lišková, Jana (FGU-C) RID, ORCID
    Douglas, T.E.L. (BE)
    Beranová, J. (CZ)
    Skwarczyńska, A. (PL)
    Božič, M. (SI)
    Samal, S. K. (BE)
    Modrzejewska, Z. (PL)
    Gorgieva, S. (SI)
    Kokol, V. (SI)
    Bačáková, Lucie (FGU-C) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Carbohydrate Polymers. - : Elsevier - ISSN 0144-8617
    Roč. 129, Sep 20 (2015), s. 135-142
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahydrogel ; polyphenol ; cytocompatibility
    Vědní obor RIVEI - Biotechnologie a bionika
    CEPED1.1.00/02.0109 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    EE2.3.30.0025 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaFGU-C - RVO:67985823
    UT WOS000356746000018
    EID SCOPUS84929335296
    DOI10.1016/j.carbpol.2015.04.043
    AnotaceEnrichment of ALP-loaded chitosan hydrogels with PG and GA has no appreciable negative effect on hydrogel gelation kinetics, minneralizability and ability to reduce the colony forming ability of E. coli as well as bacterial growth in liquid medium. Antioxidant activity was quicker and higher in hydrogels containing PG and GA before mineralization. Antioxidant activity of hydrogels containing GA was reduced as a result of mineralization. Addition of GA to hydrogels substantially enhanced the antibacterial activity. PG had no negative effect on MG63 cell adhesion and growth, while GA caused cytotoxicity and diminished cell growth
    PracovištěFyziologický ústav
    KontaktLucie Trajhanová, lucie.trajhanova@fgu.cas.cz, Tel.: 241 062 400
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.