Počet záznamů: 1  

Water-fluxed melting of the continental crust: A review

  1. 1.
    SYSNO ASEP0438916
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevWater-fluxed melting of the continental crust: A review
    Tvůrce(i) Weinberg, R. F. (AU)
    Hasalová, Pavlína (GFU-E) RID
    Zdroj.dok.Lithos. - : Elsevier - ISSN 0024-4937
    212-215, January (2015), s. 158-188
    Poč.str.31 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaaqueous fluids ; crustal anatexis ; granites ; silicate melts ; water-fluxed melting
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    Institucionální podporaGFU-E - RVO:67985530
    UT WOS000348879200012
    EID SCOPUS84912001608
    DOI10.1016/j.lithos.2014.08.021
    AnotaceWater-fluxed melting, also known as fluid- or water-present melting, is a fundamental process in the differentiation of continents but its importance has been underestimated in the past 20 years during which research efforts focused mostly on dehydration melting reactions involving hydrate phases, in the absence of a separate aqueous phase. The presence of a free aqueous phase in anatectic terranes influences all major physical and chemical aspects of the melting process, from melt volumes, viscosity and ability to segregate from rock pores, to melt chemical and isotopic composition. A review of the literature shows that melting due to the fluxing of aqueous fluids is a widespread process that can take place in diverse tectonic environments. Active tectono-magmatic processes create conditions for the release of aqueous fluids and deformation-driven, transient high permeability channels, capable of fluxing high-temperature regions of the crust where they trigger voluminous melting.
    PracovištěGeofyzikální ústav
    KontaktHana Krejzlíková, kniha@ig.cas.cz, Tel.: 267 103 028
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.