Počet záznamů: 1  

Thermoelectric effects in molecular quantum dots with contacts

  1. 1.
    SYSNO ASEP0432315
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThermoelectric effects in molecular quantum dots with contacts
    Tvůrce(i) Koch, T. (DE)
    Loos, Jan (FZU-D) RID
    Fehske, H. (DE)
    Zdroj.dok.Physical Review. B - ISSN 1098-0121
    Roč. 89, č. 15 (2014), "155133-1"-"155133-11"
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovatheory of electronic transport ; scattering mechanisms ; polarons and electron-phonon interactions ; quantum dots
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    UT WOS000335499000003
    EID SCOPUS84899753523
    DOI10.1103/PhysRevB.89.155133
    AnotaceWe consider the steady-state thermoelectric transport through a vibrating molecular quantum dot that is contacted to macroscopic leads. For moderate electron-phonon interaction strength and comparable electronic and phononic timescales, we investigate the impact of the formation of a local polaron on the thermoelectric properties of the junction. We apply a variational Lang-Firsov transformation and solve the equations of motion in the Kadanoff-Baym formalism up to second order in the dot-lead coupling parameter. We calculate the thermoelectric current and voltage for finite temperature differences in the resonant and inelastic tunneling regimes. For a near resonant dot level, the formation of a local polaron can boost the thermoelectric effect because of the Franck-Condon blockade. The line shape of the thermoelectric voltage signal becomes asymmetrical due to the varying polaronic character of the dot state and in the nonlinear transport regime, vibrational signatures arise.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.