Počet záznamů: 1  

Susceptibility of Ten Red Clover (Trifolium pratense) Cultivars to Six Viruses after Artificial Inoculation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0430503
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSusceptibility of Ten Red Clover (Trifolium pratense) Cultivars to Six Viruses after Artificial Inoculation
    Tvůrce(i) Fránová, Jana (BC-A) RID, ORCID
    Jakešová, H. (CZ)
    Zdroj.dok.Plant Protection Science. - : Czech Academy of Agricultural Sciences - ISSN 1212-2580
    Roč. 50, č. 3 (2014), s. 113-118
    Poč.str.6 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaRed clover mottle virus ; White clover mosaic virus ; DAS-ELISA
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPQH71145 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    Institucionální podporaBC-A - RVO:60077344
    UT WOS000337220600001
    AnotaceSeedlings of Trifolium pratense L. cultivars were mechanically inoculated with Czech isolates of Alfalfa mosaic virus (AMV), Clover yellow mosaic virus (ClYMV), Clover yellow vein virus (ClYVV), Red clover mottle virus (RCMV), White clover mosaic virus (WClMV), and a newly discovered member of the Cytorhabdovirus genus. WClMV infected 75.4% of clover seedlings; cv. Rezista was the most susceptible (93.3%), while cv. Fresko was the least susceptible (58.3%). RCMV infected 59.6% of plants; the most susceptible was cv. Tempus (77.6%), the least susceptible cv. Sprint (38.3%). While WClMV infected a higher number of seedlings, RCMV revealed more severe symptoms on affected plants. On the basis of ELISA and RT-PCR results, no cultivar was susceptible to mechanical inoculation with ClYMV and cytorhabdovirus. Moreover, cvs Fresko and Sprint were not susceptible to ClYVV and AMV, respectively.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.