Počet záznamů: 1  

Anion Receptors based on Ureidocalix[4]arenes Immobilised in the Partial cone Conformation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0420968
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAnion Receptors based on Ureidocalix[4]arenes Immobilised in the Partial cone Conformation
    Tvůrce(i) Hudeček, O. (CZ)
    Budka, J. (CZ)
    Dvořáková, H. (CZ)
    Cuřínová, Petra (UCHP-M) RID, SAI, ORCID
    Císařová, I. (CZ)
    Lhoták, P. (CZ)
    Zdroj.dok.New Journal of Chemistry. - : Royal Society of Chemistry - ISSN 1144-0546
    Roč. 37, č. 1 (2013), s. 220-227
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaanion receptors ; ureidocalix[4]arenes ; partial cone conformation
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEPGA203/09/0691 GA ČR - Grantová agentura ČR
    IAAX08240901 GA AV ČR - Akademie věd
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    UT WOS000312485900026
    DOI10.1039/c2nj40724h
    AnotaceA novel method enabling the synthesis of receptors based on the calix[4]arenes immobilized in the partial cone conformation is reported. The application of a protection/deprotection strategy using nosyl groups enables the regioselective introduction of functional groups (NO2 and NH2) into the upper rim of calix[4] arenes, leading finally to the substitution pattern so far inaccessible to calixarene chemistry. The introduction of two ureido functions at the para positions of the partial cone conformer yields a novel type of receptor which can bind anions even in a highly competitive solvent (DMSO). This revealed that the partial cone conformation, so far rather ignored in supramolecular chemistry, can be also very useful in design of novel anion receptors.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.