Počet záznamů: 1
Effect of Selected Monosaccharide on Growth and Putrescine Production of Serratia marcescens
- 1.
SYSNO ASEP 0398831 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV Záznam nebyl označen do RIV Poddruh J Ostatní články Název Effect of Selected Monosaccharide on Growth and Putrescine Production of Serratia marcescens Tvůrce(i) Pleva, P. (CZ)
Lazárková, Z. (CZ)
Andresová, Adéla (UCHP-M) RID, SAI
Lorencová, E. (CZ)
Buňka, F. (CZ)
Buňková, L. (CZ)Zdroj.dok. Plasty a kaučuk - ISSN 0322-7340
Roč. 28, SI (2012)Poč.str. 3 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova monosaccharides ; chromatography ; microbial metabilic activity Vědní obor RIV CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie Institucionální podpora UCHP-M - RVO:67985858 Anotace Putrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor-amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75, and 1.00% w/v) and pH(6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was detemined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7-8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcescens at pH 7 and 8. Pracoviště Ústav chemických procesů Kontakt Eva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227 Rok sběru 2014
Počet záznamů: 1