Počet záznamů: 1  

Effect of Selected Monosaccharide on Growth and Putrescine Production of Serratia marcescens

  1. 1.
    SYSNO ASEP0398831
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    Poddruh JOstatní články
    NázevEffect of Selected Monosaccharide on Growth and Putrescine Production of Serratia marcescens
    Tvůrce(i) Pleva, P. (CZ)
    Lazárková, Z. (CZ)
    Andresová, Adéla (UCHP-M) RID, SAI
    Lorencová, E. (CZ)
    Buňka, F. (CZ)
    Buňková, L. (CZ)
    Zdroj.dok.Plasty a kaučuk - ISSN 0322-7340
    Roč. 28, SI (2012)
    Poč.str.3 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovamonosaccharides ; chromatography ; microbial metabilic activity
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    AnotacePutrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor-amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75, and 1.00% w/v) and pH(6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was detemined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7-8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcescens at pH 7 and 8.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.