Počet záznamů: 1  

A diverse fungal community associated with Pseudorchis albida (Orchidaceae) roots

  1. 1.
    SYSNO ASEP0394246
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA diverse fungal community associated with Pseudorchis albida (Orchidaceae) roots
    Tvůrce(i) Kohout, Petr (BU-J) ORCID
    Těšitelová, T. (CZ)
    Roy, M. (FR)
    Vohník, Martin (BU-J) RID, ORCID
    Jersáková, Jana (UEK-B) RID, SAI, ORCID
    Zdroj.dok.Fungal Ecology. - : Elsevier - ISSN 1754-5048
    Roč. 6, č. 1 (2013), s. 50-64
    Poč.str.15 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaecology ; fungal diversity ; Helotiales
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    Vědní obor RIV – spolupráceÚstav výzkumu globální změny - Ekologie - společenstva
    CEPGAP505/10/0786 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939 ; RVO:67179843 - RVO:67179843
    UT WOS000314256500007
    DOI10.1016/j.funeco.2012.08.005
    AnotaceIn total, 66 distinct OTUs of mycorrhizal and non-mycorrhizal fungi were found, which, to our knowledge, is the highest diversity of root-associated fungi that has yet been detected in a single orchid species. The mycorrhizal community was dominated by Tulasnella species, which were mainly detected by isolation from pelotons or cloning from root sections. The roots showed higher mycorrhizal colonization in summer, corroborating the frequent reports of Tulasnella from pelotons in this season. In contrast, two helotialean fungi, Varicosporium elodeae and Leohumicola sp., the latter of which was repeatedly isolated from pelotons, were significantly more abundant in the autumn.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.