Počet záznamů: 1  

Methacrylate hydrogels reinforced with bacterial cellulose

  1. 1.
    SYSNO ASEP0377479
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMethacrylate hydrogels reinforced with bacterial cellulose
    Tvůrce(i) Hobzová, Radka (UMCH-V) RID, ORCID
    Dušková-Smrčková, Miroslava (UMCH-V) RID
    Michálek, Jiří (UMCH-V) RID, ORCID
    Karpushkin, Evgeny (UMCH-V)
    Gatenholm, P. (SE)
    Zdroj.dok.Polymer International. - : Wiley - ISSN 0959-8103
    Roč. 61, č. 7 (2012), s. 1193-1201
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovabacterial cellulose ; methacrylate hydrogel ; composite
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPKJB400500902 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000305069100021
    DOI10.1002/pi.4199
    AnotaceComposite hydrogels consisting of nanofibrous bacterial cellulose (BC) embedded in a biocompatible polymeric matrix of various methacrylates were synthesized by UV polymerization using the ‘ever-wet’ technique. The effect of monomer(s) type and ratio, system dilution at polymerization, monomer(s) hydrophilicity, crosslink density and cellulose/hydrogel ratio was investigated.The effect of BC reinforcement on equilibrium swelling depends on whether the neat gel swells more when brought into contact with water. The major improvement achieved by introduction of 1%–2% BC concerns mechanical properties. Compared with neat gels, the storage shear modulus G´ increased by a factor 10-20, and the loss part G´´ also rose significantly. The compression modulus ranged from 2 to 5.5 MPa for composites swollen to equilibrium (20-70 wt% water). The BC-hydrogel composites are considered for application in the tissue engineering area.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.