Počet záznamů: 1  

Formation of CuIn.sub.1−x./sub.Al.sub.x./sub.Se.sub.2./sub. thin films studied by Raman scattering

  1. 1.
    SYSNO ASEP0375581
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevFormation of CuIn1−xAlxSe2 thin films studied by Raman scattering
    Tvůrce(i) Olejníček, Jiří (FZU-D) RID, ORCID
    Kamler, C.A. (US)
    Darveau, S.A. (US)
    Exstrom, C.L. (US)
    Slaymaker, L.E. (US)
    Vandeventer, A.R. (US)
    Ianno, N.J. (US)
    Soukup, R. J. (US)
    Zdroj.dok.Thin Solid Films. - : Elsevier - ISSN 0040-6090
    Roč. 519, č. 16 (2011), s. 5329-5334
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovacopper aluminium indium selenide ; chalcopyrites ; Raman spectroscopy ; solar cells ; X-ray diffraction
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100522 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000292573500003
    DOI10.1016/j.tsf.2011.02.030
    AnotaceCuIn1−xAlxSe2 (CIAS) thin films (x=0.06, 0.18, 0.39, 0.64, 0.80 and 1) with thicknesses of approximately 1 μm were formed by the selenization of sputtered Cu―In―Al precursors and studied via X-ray diffraction, inductively coupled plasma mass spectrometry and micro-Raman spectroscopy at room temperature. Precursor films selenized at 300, 350, 400, 450, 500 and 550 °C were examined via Raman spectroscopy in the range 50–500 cm−1 with resolution of 0.3 cm−1. Sequential formation of InxSey, Cu2−xSe, CuInSe2 (CIS) and CIAS phases was observed as the selenization temperature was increased. Conversion of CIS to CIAS was initiated at 500 °C. For all CuIn1−xAlxSe2 products, the A1 phonon frequency varied nonlinearly with respect to the aluminum composition parameter x in the range 172 cm−1 to 186 cm−1.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.