Počet záznamů: 1
Pivovarské kvasinky a reakce na stres
- 1.
SYSNO ASEP 0375149 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Pivovarské kvasinky a reakce na stres Překlad názvu Stress Responses in Brewing Yeast Tvůrce(i) Sigler, Karel (MBU-M) RID
Matoulková, D. (CZ)Zdroj.dok. Kvasný průmysl. - : Výzkumný ústav pivovarský a sladařský - ISSN 0023-5830
Roč. 57, 7-8 (2011), s. 277-284Poč.str. 8 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova laboratory yeast ; brewing yeast ; stresses Vědní obor RIV EE - Mikrobiologie, virologie CEP 1M0570 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy CEZ AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011) Anotace Tento stručný přehled popisuje odpovědi kvasinek na různé typy stresů, kterým mohou být vystaveny. Stresy a reakce kvasinek jsou zde charakterizovány z pohledu genetických znaků, biochemických pochodů, vypínání a zapínání signálních drah během stresových odpovědí a výsledných změn buněčné fyziologie. Překlad anotace Even in nature, yeast cells are exposed to a combination of stressful conditions. When used for industrial production, as in brewery they are subject to additional manmade stresses [1], and/or the natural environmental stresses are intensified. During the brewing process yeast cells are challenged, e.g., by variations in temperature, oxygen concentration and pH, hypo- and hyperosmotic stress, hydrostatic and chemical stress (ethanol, malt and hop phenolics, malt antimicrobial compounds, adjunct components, CO2 overpressure, etc.), and changing levels of nutrients. Other stresses, include, e.g., acid washing to remove bacteria before repitching, or centrifugation causing hydrodynamic stress Pracoviště Mikrobiologický ústav Kontakt Eliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231 Rok sběru 2012
Počet záznamů: 1