Počet záznamů: 1  

Rheological properties of homogeneous and heterogeneous poly(2-hydroxyethyl methacrylate) hydrogels

  1. 1.
    SYSNO ASEP0374874
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRheological properties of homogeneous and heterogeneous poly(2-hydroxyethyl methacrylate) hydrogels
    Tvůrce(i) Karpushkin, Evgeny (UMCH-V)
    Dušková-Smrčková, Miroslava (UMCH-V) RID
    Remmler, T. (DE)
    Lapčíková, Monika (UMCH-V) RID
    Dušek, Karel (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Polymer International. - : Wiley - ISSN 0959-8103
    Roč. 61, č. 2 (2012), s. 328-336
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahydrogel ; 2-hydroxyethyl methacrylate ; phase separation
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPKAN200520804 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000298840000025
    DOI10.1002/pi.3194
    AnotaceThe swelling and rheological behaviour of hydrogels of morphology varying from non-porous to highly porous was investigated. The hydrogels were prepared by redox free radical copolymerization of 2-hydroxyethyl methacrylate with 0.1 to 5 mol% of di(ethylene glycol) dimethacrylate in the presence of water varying from 40 to 80 wt%. Various compositions led to clear, turbid or macroporous gels. The morphology of the gels was characterized using optical microscopy and cryoscan electron microscopy. The oscillatory shear and creep of swollen gels revealed that there was a pronounced difference between homogeneous or microheterogeneous and macroporous gels with communicating pores. The achievement of optimum conditions for the correct determination of shear modulus was also analysed.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.