Počet záznamů: 1  

Interaction of arbuscular mycorrhizal fungi and rhizobia: Effects on flax yield in spoil-bank clay

  1. 1.
    SYSNO ASEP0370300
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevInteraction of arbuscular mycorrhizal fungi and rhizobia: Effects on flax yield in spoil-bank clay
    Tvůrce(i) Rydlová, Jana (BU-J) RID, ORCID
    Püschel, David (BU-J) RID, ORCID
    Sudová, Radka (BU-J) RID, ORCID
    Gryndler, M. (CZ)
    Mikanová, O. (CZ)
    Vosátka, Miroslav (BU-J) ORCID
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Journal of Plant Nutrition and Soil Science. - : Wiley - ISSN 1436-8730
    Roč. 174, č. 1 (2011), s. 128-134
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaLinum usitatissimum ; Glomus ; Sinorhizobium
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEP1M0571 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    UT WOS000287985300015
    DOI10.1002/jpln.201000130
    AnotaceInoculation with two native AMF isolates (Glomus mosseae, G. intraradices, and their mixture) significantly increased growth and shoot phosphorus (P) concentration of both oil and fibre flax. Inoculated fiber flax plants produced fivefold more fibers than the uninoculated ones. In oil flax, mycorrhizal inoculation significantly decreased the concentration of nonsaturated fatty acids in the seed oil. A mixture of five native Sinorhizobium sp. strains supported growth and P uptake of oil flax only in the absence of AMF. However, these beneficial effects of the bacteria were significantly lower as compared to AMF. No synergic action of Sinorhizobium strains and AMF was observed, and their interactions were often even antagonistic.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.