Počet záznamů: 1  

Dehydration of (Perfluoroalkyl)tetramethylcyclopentenols

  1. 1.
    SYSNO ASEP0369888
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDehydration of (Perfluoroalkyl)tetramethylcyclopentenols
    Tvůrce(i) Čermák, Jan (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Nguyen Thi, T.H. (CZ)
    Včelák, Jaroslav (UCHP-M)
    Krupková, Alena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Molecules. - : MDPI
    Roč. 16, č. 5 (2011), s. 4031-4044
    Poč.str.14 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovadehydration ; fluorous cyclopentadienes ; cyclopentenols
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEPIAA4072203 GA AV ČR - Akademie věd
    LC06070 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000290955800041
    DOI10.3390/molecules16054031
    AnotacePerfluoroalkyl tetramethylcyclopentenols (alkyl = n-butyl, n-hexyl, n-octyl) were dehydrated to a complex mixture of endo, endo-(perfluoroalkyl) tetramethyl-cyclopentadienes and their endo-, exo-isomers. It was found in preliminary screening experiments that the best reagent for this transformation, giving an 89% yield of isomeric product mixture, was P2O5 in benzene at 80-90 °C. Products were characterized on the basis of their mass spectra and retention time information, and some peaks in the mass spectra were identified from their molecular fragments. Structures were assigned to the three most abundant products of (perfluorohexyl)tetramethylcyclopentenol dehydration. Formal dehydration kinetics showed a second order reaction in benzene but zeroth order with induction period in chlorobenzene, suggesting mass transfer limitations in the more polar chlorobenzene. Some of the products were formed by consecutive isomerization of the others, as shown by the kinetic analysis.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.