Počet záznamů: 1  

Toxicity of trichloroethylene (TCE) on some algae and cyanobacteria

  1. 1.
    SYSNO ASEP0369344
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevToxicity of trichloroethylene (TCE) on some algae and cyanobacteria
    Tvůrce(i) Lukavský, Jaromír (BU-J) RID, ORCID
    Furnadzhieva, S. (BG)
    Dittrt, František (UH-J)
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. - : Springer - ISSN 0007-4861
    Roč. 86, č. 2 (2011), 226-231
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovatoxicity ; cyanobacteria ; trichloroethylene
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEP1M0571 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    AV0Z20600510 - UH-J (2005-2011)
    UT WOS000286934500017
    DOI10.1007/s00128-011-0195-1
    AnotaceThe toxicity of trichloroethylene was tested in both glass enclosures and in polystyrene immunological plates, and resulted in insignificant correlation of EC50 (evaluated as OD 750 nm). In enclosures, EC50 evaluated as O2 evolution and as pH increment was highly significant. The optimal time for the assay of TCE in enclosures was 48 - 72 h; and in plates ca 200 h. After a longer time (e.g. 300 h) TCE diffused from the plates and growth was revived. TCE in low concentrations (ca. 0.1- 0.2 g/L) stimulated the growth of some tested organisms, both in plates and in enclosures. Toxicity occurred from ca. 0.35 - 0.6 g/L (EC50). The testing procedure in enclosures was a suitable method for some volatile substances, giving rapid results.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.