Počet záznamů: 1
SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ
- 1.
SYSNO ASEP 0368256 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ Překlad názvu Salty and Metallic Taste of Natural Compounds and Their Derivatives Tvůrce(i) Opletal, L. (CZ)
Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
Čopíková, J. (CZ)
Lapčík, O. (CZ)
Moravcová, J. (CZ)
Cahlíková, L. (CZ)
Drašar, P. (CZ)Zdroj.dok. Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 105, č. 10 (2011), s. 761-765Poč.str. 5 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova PERCEPTION ; SALTINESS ; FOODS Vědní obor RIV GM - Potravinářství CEP QI111A166 GA MZe - Ministerstvo zemědělství CEZ AV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011) UT WOS 000296266700005 Anotace Přehled přírodních látek slané chuti ukazuje zajímavost této skupiny sloučenin, přispívá k poznání biodiversity sekundárních metabolitů a může přispět k inspiraci, například potravinářských a farmaceutických chemiků při hledání nových možností využití takových látek v praxi. Je vidět z připojené literatury, zejména patentové, že jde o tematiku velmi aktuální. Hledání nových spojitostí mezi vnímáním chutí použitelných nejen v humánní, ale i zemědělské praxi (živočišné výrobě, kde se mohou uplatnit jako krmení ovlivňující) je však jen jednou stránkou problému, druhou je hledání postupů (a látek) – modifikátorů vnímání, které mohou tento vjem zesilovat nebo tlumit, zvláště pokud se budou více brát na ohled teorie jako ta, že chuťové, barevné a zvukové vjemy spolu významně souvisejí. Překlad anotace A brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual. Pracoviště Ústav experimentální botaniky Kontakt David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Rok sběru 2012
Počet záznamů: 1