Počet záznamů: 1  

SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ

  1. 1.
    SYSNO ASEP0368256
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ
    Překlad názvuSalty and Metallic Taste of Natural Compounds and Their Derivatives
    Tvůrce(i) Opletal, L. (CZ)
    Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
    Čopíková, J. (CZ)
    Lapčík, O. (CZ)
    Moravcová, J. (CZ)
    Cahlíková, L. (CZ)
    Drašar, P. (CZ)
    Zdroj.dok.Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 105, č. 10 (2011), s. 761-765
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaPERCEPTION ; SALTINESS ; FOODS
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    CEPQI111A166 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    UT WOS000296266700005
    AnotacePřehled přírodních látek slané chuti ukazuje zajímavost této skupiny sloučenin, přispívá k poznání biodiversity sekundárních metabolitů a může přispět k inspiraci, například potravinářských a farmaceutických chemiků při hledání nových možností využití takových látek v praxi. Je vidět z připojené literatury, zejména patentové, že jde o tematiku velmi aktuální. Hledání nových spojitostí mezi vnímáním chutí použitelných nejen v humánní, ale i zemědělské praxi (živočišné výrobě, kde se mohou uplatnit jako krmení ovlivňující) je však jen jednou stránkou problému, druhou je hledání postupů (a látek) – modifikátorů vnímání, které mohou tento vjem zesilovat nebo tlumit, zvláště pokud se budou více brát na ohled teorie jako ta, že chuťové, barevné a zvukové vjemy spolu významně souvisejí.
    Překlad anotaceA brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.