Počet záznamů: 1  

The effect of anisometry of dispersed droplets on their coalescence during annealing of polymer blends

  1. 1.
    SYSNO ASEP0367514
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe effect of anisometry of dispersed droplets on their coalescence during annealing of polymer blends
    Tvůrce(i) Fortelný, Ivan (UMCH-V) RID
    Jůza, Josef (UMCH-V) RID, ORCID
    Vacková, Taťana (UMCH-V) RID
    Šlouf, Miroslav (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Colloid and Polymer Science - ISSN 0303-402X
    Roč. 289, 17/18 (2011), s. 1895-1903
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovacoalescence in quiescent state ; polymer blends ; droplet anisometry
    Vědní obor RIVBJ - Termodynamika
    CEPIAA200500903 GA AV ČR - Akademie věd
    GP106/09/P272 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000297342800013
    DOI10.1007/s00396-011-2507-8
    AnotaceAbstract Approximate theory of van der Waals forces induced coalescence in polymer blends containing anisometric droplets at the coalescence origin was derived. The results were compared with the phase structure evolution during annealing polypropylene/cyclic olefin copolymer (PP/COC) (70/30) blends with highly anisometric dispersed particles. It was showed that the droplet anisometry remarkably influenced average distance between a droplet and its nearest neighbor, /h/, and, consequently, maximum volume fraction of droplets for which the theory of coalescence is applicable. On the other hand, our calculations confirmed that the course of the coalescence was only slightly affected by the droplet anisometry in blends where /h/ at the coalescence origin was substantially larger than the critical distance for rupture of the matrix film.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.