Počet záznamů: 1  

Arrhenius analysis of anisotropic surface self-diffusion on the prismatic facet of ice

  1. 1.
    SYSNO ASEP0367189
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevArrhenius analysis of anisotropic surface self-diffusion on the prismatic facet of ice
    Tvůrce(i) Gladich, Ivan (UOCHB-X)
    Pfalzgraff, W. (US)
    Maršálek, Ondřej (UOCHB-X) RID, ORCID
    Jungwirth, Pavel (UOCHB-X) RID, ORCID
    Roeselová, Martina (UOCHB-X) RID
    Neshyba, S. (US)
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Physical Chemistry Chemical Physics. - : Royal Society of Chemistry - ISSN 1463-9076
    Roč. 13, č. 44 (2011), s. 19960-19969
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovamolecular dynamics simulation ; ice-vapor interface ; quasi-liquid layer
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPGAP208/10/1724 GA ČR - Grantová agentura ČR
    ME09064 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    LC512 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000296383100034
    DOI10.1039/c1cp22238d
    AnotaceWe present MD simulations of self-diffusion in the quasi-liquid layer on ice. Our results indicate a positive Arrhenius curvature, implying a change in the mechanism of self-diffusion from low to high temperature, with a concomitant increase in energy of activation from 29.1 kJ mol^−1 at low temperature to 53.8 kJ mol^−1 close to the melting point. In addition, we find that the surface self-diffusion is anisotropic at lower temperatures, transitioning to isotropic in the temperature range of 240–250 K.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Viktorie Chládková, Tel.: 232 002 434
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.