Počet záznamů: 1  

The genus Dracunculus – A source of triacylglycerols containing odd-numbered ω-phenyl fatty acids

  1. 1.
    SYSNO ASEP0366417
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe genus Dracunculus – A source of triacylglycerols containing odd-numbered ω-phenyl fatty acids
    Tvůrce(i) Řezanka, Tomáš (MBU-M) ORCID
    Schreiberová, O. (CZ)
    Čejková, A. (CZ)
    Sigler, Karel (MBU-M) RID
    Zdroj.dok.Phytochemistry. - : Elsevier - ISSN 0031-9422
    Roč. 72, 14-15 (2011), s. 1914-1926
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaDracunculus vulgaris ; Rhodococcus erythropolis ; RP-HPLC/MS-APCI
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPGAP503/11/0215 GA ČR - Grantová agentura ČR
    2B08062 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000294973300027
    DOI10.1016/j.phytochem.2011.04.020
    AnotaceReversed phase liquid chromatography–atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry (RP-HPLC/MS-APCI) was used to identify and quantify triacylglycerols (TAGs) having odd-numbered xphenylalkanoic acids from seeds of the flower plant Dracunculus vulgaris, and TAGs from the bacterium Rhodococcus erythropolis prepared by precursor directed biosynthesis from phenylalanine and having the corresponding even-numbered x-phenylalkanoic acids. Model compounds, which are not commercially available, were prepared by organic synthesis and this allowed us to extend the number of identified natural TAGs to nearly 140 molecular species. Both synthetic and natural compounds containing x-phenylalkanoic acids were found to have antioxidant and free radical scavenging properties
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.