Počet záznamů: 1  

Net radiation of mountain cultivated Norway spruce [Picea abies (L.) Karst.] stand: evaluation of shortand long-wave radiation ratio

  1. 1.
    SYSNO ASEP0364851
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNet radiation of mountain cultivated Norway spruce [Picea abies (L.) Karst.] stand: evaluation of shortand long-wave radiation ratio
    Tvůrce(i) Marková, I. (CZ)
    Marek, Michal V. (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.Folia Forestalia Polonica, A - Forestry - ISSN 0071-6677
    Roč. 53, č. 2 (2011), s. 114-122
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.PL - Polsko
    Klíč. slovadownward short- and long-wave radiation ; upward short- and long-wave radiation ; sun elevation ; clearness index
    Vědní obor RIVGK - Lesnictví
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    AnotaceThe radiation exchange drives the plant ecosystems energy balance and provides the energy for photosynthesis, transpiration and plant growth. The investigation on net radiation and its component during vegetation season in relation to the clearness index and sun elevation in a cultivated 31-year-old mountain spruce [Picea abies (L.)Karst.] stand is presented. Downward short-wave radiation (Sd) incident on the spruce stand was the main part of the short-wave radiation balance during the whole growing season (April-October) 2008. The Sd amount is seasonally variable factor determined by the duration of solar shine and the atmosphere transmissivity. Obtained value of net radiation and downward short-wave radiation ratio amounts to 0.61 on average during the growing season 2008 documenting the importance of the downward short-wave radiation in the net radiation of investigated spruce stand.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.