Počet záznamů: 1
Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii
- 1.
SYSNO ASEP 0364500 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Omega 3 mastné kyseliny v diabetologii Překlad názvu Omega-3 Fatty acids in diabetology Tvůrce(i) Kopecký, Jan (FGU-C) RID, ORCID Zdroj.dok. Interní medicína pro praxi - ISSN 1212-7299
Roč. 13, Suppl.B (2011), B60-B64Poč.str. 4 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova Omega-3 PUFA ; sea fish ; cardiovascular disease Vědní obor RIV FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolizmus, výživa CEZ AV0Z50110509 - FGU-C (2005-2011) Anotace Omega 3 polynenasycené mastné kyseliny z mořských ryb, zejména EPA a DHA, působí protizánětlivě, hypolipidemicky a snižují úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Vzhledem k relativně vysoké incidenci kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků je zejména u těchto pacientů zapotřebí zvýšit příjem EPA a DHA, buď pomocí potravinových doplňků, anebo ještě lépe zařazením dvou jídel z tučných mořských ryb do jídelníčku každý týden Překlad anotace Omega 3 PUFA from sea fish, especially EPA and DHA, exhibit anti-inflammatory and hypolipidemic effects and decrease mortality in cardiovascular diseases. Due to relative high incidence of cardiovascular disease in diabetic patients, is necessary to increase intake of EPA and DHA, either by fish-oil supplements or by eating sea fish twice a weak in these patients Pracoviště Fyziologický ústav Kontakt Lucie Trajhanová, lucie.trajhanova@fgu.cas.cz, Tel.: 241 062 400 Rok sběru 2012
Počet záznamů: 1