Počet záznamů: 1  

Characterization of Sintered Ag Nanopowder Joints using Nanoindentation Tests

  1. 1.
    SYSNO ASEP0364360
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCharacterization of Sintered Ag Nanopowder Joints using Nanoindentation Tests
    Tvůrce(i) Buršík, Jiří (UFM-A) RID, ORCID
    Sopoušek, J. (CZ)
    Buršíková, V. (CZ)
    Stýskalík, A. (CZ)
    Škoda, D. (CZ)
    Zdroj.dok.Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 105, Suppl. S (2011), S777-S778
    Poč.str.2 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovasolder ; silver nanopowder ; nanoindentation
    Vědní obor RIVJG - Hutnictví, kovové materiály
    CEPGA106/09/0700 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    UT WOS000297278200034
    AnotaceSince 2006, when regulations enforcing lead-free solders were implemented into the EU legislation, there is an ongoing drive to find the best lead-free alternatives. It turns out that there is no single replacement, which would cover all technical applications. Melting temperature of solder is of the primary concern for both economical and technological reasons. The melting point of bulk silver (as an example of low-toxic material) is 962 °C, which is far too high even in a category of high-temperature solders (defined by Tm ł 230 °C and limited by 350 °C due to polymer materials used in electronic industry). However, the effect of lowering melting point of powders with decreasing particle size can be turned to advantage in this case. We have synthesized a silver nanopowder. We have prepared model joints and studied the nanopowder sintering and local mechanical properties.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.