Počet záznamů: 1  

(Lu.sub.0.8./sub.Ce.sub.0.2./sub.).sub.2./sub.Fe.sub.17./sub. single crystal under hydrostatic and ‘negative’ pressure induced by hydrogenation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0361452
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    Název(Lu0.8Ce0.2)2Fe17 single crystal under hydrostatic and ‘negative’ pressure induced by hydrogenation
    Tvůrce(i) Tereshina, Evgeniya (FZU-D) RID
    Andreev, Alexander V. (FZU-D) RID, ORCID
    Kamarád, Jiří (FZU-D) RID, ORCID
    Isnard, O. (FR)
    Watanabe, K. (JP)
    Zdroj.dok.Journal of Physics-Condensed Matter. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 0953-8984
    Roč. 23, č. 21 (2011), s. 1-9
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahydrogenation ; single-crystalline compounds
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPGA202/09/0339 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000290476700023
    DOI10.1088/0953-8984/23/21/216004
    AnotaceCorrelations between the magnetovolume effects and the type of magnetic ordering in the Lu2Fe17-based intermetallics are shown for the example of variation of the interatomic distances by means of substitution of Ce for Lu, hydrogenation and subsequent high-pressure investigation of both the initial (Lu0.8Ce0.2)2Fe17 and a hydride (Lu0.8Ce0.2)2Fe17H0.4 single-crystalline compounds. Hydrogenation is found to suppress totally the antiferromagnetic order of (Lu0.8Ce0.2)2Fe17 by favoring domination of the ferromagnetic interactions which increases the magnetic ordering temperature from 247 to 300 K. The application of pressure decreases the Curie temperature and induces the non-collinearity of the magnetic moments in (Lu0.8Ce0.2)2Fe17H0.4.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.