Počet záznamů: 1  

Revealing of hydrodynamic and electrostatic factors in the center-of-mass velocity of an expanding plasma generated by pulsed laser ablation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0361429
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRevealing of hydrodynamic and electrostatic factors in the center-of-mass velocity of an expanding plasma generated by pulsed laser ablation
    Tvůrce(i) Krása, Josef (FZU-D) RID, ORCID
    Lorusso, A. (IT)
    Nassisi, V. (IT)
    Velardi, L. (IT)
    Velyhan, Andriy (FZU-D) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Laser and Particle Beams. - : Cambridge University Press - ISSN 0263-0346
    Roč. 29, č. 1 (2011), s. 113-119
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaangular distribution of ions ; Faraday cup signal function ; partial ion currents
    Vědní obor RIVBH - Optika, masery a lasery
    CEPLC528 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z10100523 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000288612900014
    DOI10.1017/S0263034611000103
    AnotaceTime-of-flight spectra of C, Fe, and Si ions produced with the use of a KrF excimer laser were analyzed. Responses of Faraday cups collecting the ions were analyzed with the use of a detector signal function, which was derived from shifted Maxwell-Boltzmann velocity distribution. The deconvolution method allowed to estimate parameters of partial currents of all the ionized species constituting the expanding plasma plume, such as the ion temperature and the center-of-mass velocities. Furthermore, the linear charge-state dependence of the center-of-mass velocity has revealed the contribution of hydrodynamic and electrostatic forces to the expansion velocity of the plasma.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.