Počet záznamů: 1  

Changes in composition of triacylglycerols in the fat body of bumblebee males during their lifetime

  1. 1.
    SYSNO ASEP0361409
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevChanges in composition of triacylglycerols in the fat body of bumblebee males during their lifetime
    Tvůrce(i) Jiroš, Pavel (UOCHB-X)
    Cvačka, Josef (UOCHB-X) RID, ORCID
    Hanus, Robert (UOCHB-X) RID, ORCID
    Kindl, Jiří (UOCHB-X) RID
    Kofroňová, Edita (UOCHB-X) RID
    Valterová, Irena (UOCHB-X) RID, ORCID
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Lipids. - : Wiley - ISSN 0024-4201
    Roč. 46, č. 9 (2011), s. 863-871
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovabombus terrestris ; bombus lucorum ; fat body ; lipids ; LC/APCI-MS
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEPGAP502/10/1734 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000293139900008
    DOI10.1007/s11745-011-3581-x
    AnotaceThe age-dependent changes in the composition of triacylglycerols (TAG) in the fat bodies of bumblebee males were studied using HPLC/MS. Two related species (Bombus terrestris and B. lucorum) were compared, with the age of the males being 0–30 days. The total amount of TAG in B. lucorum was about 2.7 times higher than that in B. terrestris. The composition of fatty acids in TAG differed between B. terrestris and B. lucorum: 14:0, 7 % and 14 %; 16:0, 20 % and 44 %; 18:3, 62 % and 23 %; 18:1, 3 % and 8 %, respectively. In B. terrestris different age classes differed in their TAG composition while in B. lucorum the TAG did not change substantially during the male’s life.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Viktorie Chládková, Tel.: 232 002 434
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.