Počet záznamů: 1  

Industrial melanism in British peppered moths has a singular and recent mutational origin

  1. 1.
    SYSNO ASEP0359766
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevIndustrial melanism in British peppered moths has a singular and recent mutational origin
    Tvůrce(i) van´t Hof, A. E. (GB)
    Edmonds, N. (GB)
    Dalíková, Martina (BC-A) RID, ORCID
    Marec, František (BC-A) RID, ORCID
    Saccheri, I. J. (GB)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Science. - : American Association for the Advancement of Science - ISSN 0036-8075
    Roč. 332, č. 6032 (2011), s. 958-960
    Poč.str.3 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaBiston betularia
    Vědní obor RIVEB - Genetika a molekulární biologie
    CEPIAA600960925 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z50070508 - ENTU-I, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000290766600041
    DOI10.1126/science.1203043
    AnotaceThe rapid spread of a novel black form (known as carbonaria) of the peppered moth Biston betularia in 19th-century Britain is a textbook example of how an altered environment may produce morphological adaptation through genetic change. However, the underlying genetic basis of the difference between the wild-type (light-colored) and carbonaria forms has remained unknown. We have genetically mapped the carbonaria morph to a 200-kilobase region orthologous to a segment of silkworm chromosome 17 and show that there is only one core sequence variant associated with the carbonaria morph, carrying a signature of recent strong selection. The carbonaria region coincides with major wing-patterning loci in other lepidopteran systems, suggesting the existence of basal color-patterning regulators in this region.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.