Počet záznamů: 1  

Function of plant defense secondary metabolite in cytokinin degradation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0359310
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevFunction of plant defense secondary metabolite in cytokinin degradation
    Tvůrce(i) Frébortová, Jitka (UEB-Q) RID, ORCID
    Celkový počet autorů1
    Zdroj.dok.Plant Signaling & Behavior. - : Taylor & Francis - ISSN 1559-2316
    Roč. 5, č. 5 (2010), s. 523-525
    Poč.str.3 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovacytokinin dehydrogenace ; 2,4-dihydroxy-7-methoxy-1,4-benzoxazin-3-one ; phenoxyl radiál
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPGA522/05/0448 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA301/08/1649 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    AnotaceThe flavoenzyme cytokinin dehydrogenace (CKX) catalyzes an irreversible deactivation of plant hormones cytokinins through oxidative cleavage of the cytokinin side chain to Šeld adenine or adenosine and an aldehyde. In the catalytic cycle of CKX, the cytokinin-reduced flavin cofactor is reoxidized by a suitable electron acceptor. We have recently demonstrated that the oxidation products of natural hydroxamic acid 2,4-dihydroxy-7-methoxy-1,4-benzoxazin-3-one (DIMBOA) function as effective electron acceptors of apoplastic CKX from maize. The stable oxidation product of DIMBOA reacting with peroxidase or laccase was identified as 4-nitrosoresorcinol 1-monomethyl ether (coniferron), which, however, is only a weak electron acceptor of CKX. Further analyses suggested formativ of transient free radicals that were estimated to reoxidize the cytokininreduced flavin cofactor of CKX with the rates comparable to those of flavin reduction.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.