Počet záznamů: 1  

PCR-RFLP assays to distinguish the Western and Eastern phylogroups in wild and cultured tench Tinca tinca

  1. 1.
    SYSNO ASEP0359234
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPCR-RFLP assays to distinguish the Western and Eastern phylogroups in wild and cultured tench Tinca tinca
    Tvůrce(i) Lajbner, Zdeněk (UZFG-Y) RID
    Kotlík, Petr (UZFG-Y) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Molecular Ecology Resources - ISSN 1755-098X
    Roč. 11, č. 2 (2011), s. 374-377
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaEPIC ; exon-primed intron-crossing marker ; mtDNA
    Vědní obor RIVEG - Zoologie
    CEPLC06073 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    UT WOS000287200200019
    DOI10.1111/j.1755-0998.2010.02914.x
    AnotaceThe tench Tinca tinca is a valued table fish which is being transplanted between watersheds without concern for genetic similarity to wild populations, and efficient phylogeographic markers were therefore urgently needed to rapidly distinguish genetically distinct geographic populations and to assess their contribution to the hatchery breeds and to the stocked wild populations. The new method developed in this study relies on PCR-RFLP assays of two independent nuclear-encoded markers and of one mitochondrial DNA marker, and allows the rapid identification of the Western and Eastern phylogroup and also of three geographical mtDNA clades within the Eastern phylogroup. The method will be useful for monitoring the introduction and human-mediated spread of the phylogroups in wild populations, for characterisation of cultured strains and in breeding experiments.
    PracovištěÚstav živočišné fyziologie a genetiky
    KontaktJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.