Počet záznamů: 1  

Reciprocal and real space maps for EMCD experiments

  1. 1.
    SYSNO ASEP0357422
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevReciprocal and real space maps for EMCD experiments
    Tvůrce(i) Lidbaum, H. (SE)
    Rusz, Ján (FZU-D)
    Rubino, S. (SE)
    Liebig, A. (SE)
    Hjörvarsson, B. (SE)
    Oppeneer, P.M. (SE)
    Eriksson, A. (SE)
    Leifer, K. (SE)
    Zdroj.dok.Ultramicroscopy. - : Elsevier - ISSN 0304-3991
    Roč. 110, č. 11 (2010), s. 1380-1389
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovamagnetic circular dichroism ; electron energy-loss spectra ; transmission electron microscopy
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000282562100005
    DOI10.1016/j.ultramic.2010.07.004
    AnotaceElectron magnetic chiral dichroism (EMCD) is an emerging tool for quantitative measurements of magnetic properties using the transmission electron microscope (TEM), with the possibility of nanometer resolution. The geometrical conditions, data treatment and electron gun settings are found to influence the EMCD signal. In this article, particular care is taken to obtain a reliable quantitative measurement of the ratio of orbital to spin magnetic moment using energy filtered diffraction patterns. We describe a method for data treatment, normalization and selection of mirror axis. The experimental results are supported by theoretical simulations based on dynamical diffraction and density functional theory. Using special settings, we demonstrate the principle of acquiring real space maps of the EMCD signal. This enables advanced characterization of magnetic materials with superior spatial resolution.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.