Počet záznamů: 1  

Four-wave-mixing spectroscopy of peridinin in solution and in the peridinin-chlorophyll-a protein

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355279
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevFour-wave-mixing spectroscopy of peridinin in solution and in the peridinin-chlorophyll-a protein
    Tvůrce(i) Christensson, N. (SE)
    Chábera, P. (CZ)
    Hiller, R.G. (AU)
    Pullerits, T. (SE)
    Polívka, Tomáš (BC-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Chemical Physics. - : Elsevier - ISSN 0301-0104
    Roč. 373, 1-2 (2010), s. 15-22
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaperidinin ; four-wave mixing spectroscopy ; excited-state dynamics
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEZAV0Z50510513 - UMBR-M, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000280065100004
    DOI10.1016/j.chemphys.2009.12.011
    AnotaceA model for the third order optical response of carotenoids is used to analyse transient grating and pump-probe data of peridinin in solution and bound in the peridinin-chlorophyll protein (PCP). For peridinin in solution, the transient grating signal detected at 505 nm exhibits a bi-exponential recovery whose fast phase is assigned to relaxation from the S2 state that has a lifetime of 75 +/- 25 fs. The slower, solvent-dependent rise component is assigned to equilibration of the S1/ICT state, taking place on a time scale of 0.6, and about 2.5 ps in acetontrile and benzene, respectively. These dynamics match those obtained from pump-probe measured in the spectral region of the ICT state, implying that the ICT state contributes to the signal at 505 nm. In PCP, the transient grating signal shows distinctly different kinetics, and the signal shows no recovery. This difference is explained by energy transfer from peridinin to chlorophyll-a.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.