Počet záznamů: 1  

Dnešní stav skloňování substantiv typů kámen a břímě

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355223
    Druh ASEPB - Monografie
    Zařazení RIVB - Odborná monografie, kniha
    NázevDnešní stav skloňování substantiv typů kámen a břímě
    Překlad názvuThe present state in declension of Czech nouns belonging to types kámen, břímě
    Tvůrce(i) Šimandl, Josef (UJC-A)
    Vyd. údajePraha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010
    ISBN978-80-7422-008-1
    EdiceStudie z korpusové lingvistiky
    Č. sv. edice10
    Poč.str.374 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovadeclension ; variation ; corpora - masculins ; neutral nouns
    Vědní obor RIVAI - Jazykověda
    CEZAV0Z90610518 - UJC-A (2005-2011)
    AnotaceSubstantiva uvedených typů v češtině po staletí kolísají v tvarech singuláru. Jazykové příručky popisují toto kolísání jako opouštění starých tvarů a každému typu přiřazují paradigma. Monografie podává na bezprecedentně široké materiálové bázi (korpusy a elektronické texty) popis současného stavu kolísání, který je paradigmaty neuchopitelný, i základy popisu diachronního, kde se ukazuje, že vývoj nemusí být jednosměrný.
    Překlad anotaceThe nouns belonging to types named have had a variation of singular forms since centuries. Language handbooks describe this variation as abandoning older forms and give a paradigm for each type. The monograph - using a hitherto not available, broad base of corpora and electronic texts - gives a description of the present-date variation state, that cannot be caught through paradigms, and an outline of the diachronic description, that shows the evolution happens not necessarily in one direction.
    PracovištěÚstav pro jazyk český
    KontaktYvona Tesařová, tesarova@ujc.cas.cz, Tel.: 225 391 406 ; Marie Chybová, m.chybova@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 515 ; Helena Svobodová, knihovna.dial.brno@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 266
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.