Počet záznamů: 1  

Spatiotemporal Dynamics of Glycolytic Waves Provides New Insights into the Interactions Between Immobilized Yeast Cells and Gels

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355106
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSpatiotemporal Dynamics of Glycolytic Waves Provides New Insights into the Interactions Between Immobilized Yeast Cells and Gels
    Tvůrce(i) Bolyó, Juraj (UCHP-M)
    Mair, T. (DE)
    Kuncová, Gabriela (UCHP-M) RID, SAI
    Hauser, M.J.B. (DE)
    Zdroj.dok.Biophysical Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0301-4622
    Roč. 153, č. 1 (2010), s. 54-60
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaeaction–diffusion-coupling ; pattern formation ; metabolic synchronization
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEPOC 121 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000285898400007
    DOI10.1016/j.bpc.2010.10.004
    AnotaceWe show that the spatiotemporal dynamics of waves of metabolic synchronization of yeast cells provides a new criterion to distinguish the effect of different gels on the cellular metabolism, which otherwise could not be detected. Cells from the yeast Saccharomyces carlsbergensis were immobilized into agarose gel, silica gel (TMOS), or a mixture of TMOS and alginate. We compared these immobilized cells with respect to their ability to generate temporal, intracellular oscillations in glycolysis as well as propagating, extracellular synchronization waves. While the temporal dynamics, as measured by the period and the number of oscillatory cycles, was similar for all three immobilized cell populations, significant differences have been observed with respect to the shape of the waves, wave propagation direction and velocity in the three gel matrices used.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.