Počet záznamů: 1  

The heavily polluted atmosphere of the DAZ white dwarf GALEX J193156.8+011745

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355102
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe heavily polluted atmosphere of the DAZ white dwarf GALEX J193156.8+011745
    Tvůrce(i) Vennes, Stephane (ASU-R) ORCID, RID
    Kawka, Adela (ASU-R) ORCID, RID
    Németh, Péter (ASU-R) ORCID
    Zdroj.dok.Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. - : Oxford University Press - ISSN 0035-8711
    Roč. 404, č. 1 (2010), L40-L44
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaGALEX J193156.8+011745 ; white dwarfs
    Vědní obor RIVBN - Astronomie a nebeská mechanika, astrofyzika
    CEPIAA300030908 GA AV ČR - Akademie věd
    GAP209/10/0967 GA ČR - Grantová agentura ČR
    LC06014 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z10030501 - ASU-R (2005-2011)
    UT WOS000276794600009
    DOI10.1111/j.1745-3933.2010.00830.x
    AnotaceWe report on the discovery of a new heavily polluted white dwarf. The DAZ white dwarf GALEX J193156.8+011745 was identified in a joint Galaxy Evolution Explorer (GALEX)/GSC survey of ultraviolet-excess objects. Optical spectra obtained at ESO New Technology Telescope show strong absorption lines of magnesium and silicon, and a detailed abundance analysis based on Very Large Telescope-Kueyen UVES spectra reveal super-solar abundances of silicon and magnesium and near-solar abundances of oxygen, calcium and iron. The overall abundance pattern bears the signature of on-going accretion on to the white dwarf atmosphere. The infrared spectral energy distribution shows an excess in the H and K bands likely associated with the accretion source.
    PracovištěAstronomický ústav
    KontaktRadka Svašková, bibl@asu.cas.cz, Tel.: 323 620 326
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.