Počet záznamů: 1  

The influence of ECAP on the small punch creep of Al-4 vol.% Al4C3 composite

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348495
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe influence of ECAP on the small punch creep of Al-4 vol.% Al4C3 composite
    Tvůrce(i) Dobeš, Ferdinand (UFM-A) RID, ORCID
    Milička, Karel (UFM-A)
    Besterci, M. (SK)
    Kvačkaj, T. (SK)
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Journal of Materials Science. - : Springer - ISSN 0022-2461
    Roč. 45, č. 19 (2010), s. 5171-5176
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaequal channel angular pressing ; extrusion ; creep ; metal-matrix composite
    Vědní obor RIVJI - Kompozitní materiály
    CEP1QS200410502 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    UT WOS000280597600005
    DOI10.1007/s10853-010-4554-9
    AnotaceThe creep behaviour of a composite based on an aluminium matrix reinforced by 4 vol.% Al4C3 was studied at temperatures of 623 and 723 K by small punch testing with a constant force. The composite was tested in two different states: (i) as received by mechanical alloying with hot extrusion (HE) as the final operation and (ii) with equal channel angular pressing (ECAP) superimposed on the hot-extruded material. The ECAP does not improve the observed creep resistance. The reduction of force leading to the same deflection rate is not very significant. This points out that the ECAP process of the present composite, which produces substantial strengthening at lower temperatures, is not accompanied by pronounced weakening of creep resistance at elevated temperatures. The threshold force in the ECAP material is about 5 N weaker than in the HE material.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.