Počet záznamů: 1  

Susceptibility of Campylobacter jejuni to Organic Acids and Monoacylglycerols

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348353
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSusceptibility of Campylobacter jejuni to Organic Acids and Monoacylglycerols
    Tvůrce(i) Molatová, Z. (CZ)
    Skřivanová, E. (CZ)
    Macias, B. (GB)
    McEwan, N. R. (GB)
    Březina, P. (CZ)
    Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
    Zdroj.dok.Folia Microbiologica. - : Springer - ISSN 0015-5632
    Roč. 55, č. 3 (2010), s. 215-220
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCHAIN FATTY-ACIDS ; POULTRY ; COLONIZATION
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPGD525/08/H060 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    UT WOS000278469400003
    DOI10.1007/s12223-010-0031-8
    AnotaceOrganic acids can be used as feed supplements or for treatment of poultry carcasses in processing plants. The antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols in cultures of Campylobacter jejuni CCM 6214(T) (ATCC 33560) was determined using a SYBR Green-based real-time PCR assay. The IC50 was a concentration at which only 50 % of a bacteria specific DNA sequence was amplified. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC50 a parts per thousand currency sign 0.1 mg/mL). In a weakly acidic environment (pH 5.5), the antimicrobial activity was more pronounced than at pH 6.5. At pH 5.5, oleic and fumaric acid also had clear antimicrobial activity, as did monocaprylin. The antimicrobial activity of acetic, butyric, stearic and succinic acid was low.
    PracovištěÚstav živočišné fyziologie a genetiky
    KontaktJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.