Počet záznamů: 1  

Change of mechanical properties of Norway Spruce wood due to degradation caused by fire retardants

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348291
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevChange of mechanical properties of Norway Spruce wood due to degradation caused by fire retardants
    Tvůrce(i) Kloiber, Michal (UTAM-F) RID, ORCID, SAI
    Frankl, Jiří (UTAM-F) RID, SAI
    Drdácký, Miloš (UTAM-F) RID, SAI, ORCID
    Kučerová, I. (CZ)
    Tippner, J. (CZ)
    Bryscejn, Jan (UTAM-F) RID, SAI
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.Wood Research. - : Štátny drevársky výskumný ústav - ISSN 1336-4561
    Roč. 55, č. 4 (2010), s. 23-38
    Poč.str.16 s.
    Forma vydáníon-line www - on-line www
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovawood degradation ; fire retardant ; mechanical properties ; tensile strength ; hardness
    Vědní obor RIVJN - Stavebnictví
    CEZAV0Z20710524 - UTAM-F (2005-2011)
    UT WOS000287643700003
    EID SCOPUS79751497648
    AnotaceThe degradation of surface layers of wood can be caused by chemical reactions of compounds contained in fire retardants which were applied to historic wooden structures in the past. Among such chemicals are e.g. ammonium sulphate and ammonium phosphate. The paper presents the experimentally established mechanical properties measured on the surface of fibrillated wood of Norway Spruce (Picea abies (L.) Karst.), and their comparison with values measured on undamaged wood. The results proved a loss of cohesion in the damaged surface layer accompanied with a decrease in tensile strength by up to 50% when compared to the values ascertained in undamaged wood. The impact of corrosion was also studied using hardness tests based on ball and pin indentation.
    PracovištěÚstav teoretické a aplikované mechaniky
    KontaktKulawiecová Kateřina, kulawiecova@itam.cas.cz, Tel.: 225 443 285
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.