Počet záznamů: 1  

Antioxidant and antimicrobial properties of Teucrium arduini L. (Lamiaceae) flower and leaf infusions (Teucrium arduini L. antioxidant capacity)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0347698
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAntioxidant and antimicrobial properties of Teucrium arduini L. (Lamiaceae) flower and leaf infusions (Teucrium arduini L. antioxidant capacity)
    Tvůrce(i) Šamec, D. (HR)
    Grúz, Jiří (UEB-Q) RID, ORCID
    Strnad, Miroslav (UEB-Q) RID, ORCID
    Kremer, D. (HR)
    Kosalec, I. (HR)
    Grubešić, R. J. (HR)
    Karlović, K. (HR)
    Lucic, A. (HR)
    Piljac-Žegarac, J. (HR)
    Zdroj.dok.Food and Chemical Toxicology. - : Elsevier - ISSN 0278-6915
    Roč. 48, č. 1 (2010), s. 113-119
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaTeucrium arduini L ; Antioxidant activity ; Antimicrobial activity
    Vědní obor RIVEC - Imunologie
    CEPKAN200380801 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    UT WOS000274460400020
    DOI10.1016/j.fct.2009.09.026
    AnotaceAntioxidant and antimicrobial activities, as well as total phenol (TP, Folin-Ciocalteu method) and phenolic acid (UPLC-MS/MS) contents of leaf and flower infusions of Teucrium arduini L from six different mountainous localities in Croatia (Ucka, Vosac, Sveti jute, Snjeznica, Vaganac, Susanj) were analysed in this study. Antioxidant capacity was evaluated using the ferric reducing/antioxidant power (FRAP) assay, as well as 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and 2,2'-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging assays. The antioxidant potency composite index (ACI), giving equal weight to all three methods used to quantify antioxidant capacity, was the highest for the sample from Vosac (96.7) among flower infusions, while maximum ACI (100) was determined for the infusion from Ucka among leaf infusions. Strong positive correlation was found between the total phenols and ACI for leaf (r = 0.953) and flower (r = 0.977) infusions.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.