Počet záznamů: 1  

pH sensitive polymer nanoparticles: effect of hydrophobicity on self-assembly

  1. 1.
    SYSNO ASEP0347038
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevpH sensitive polymer nanoparticles: effect of hydrophobicity on self-assembly
    Tvůrce(i) Filippov, Sergey K. (UMCH-V) RID, ORCID, SAI
    Starovoytova, Larisa (UMCH-V) RID
    Koňák, Čestmír (UMCH-V) RID
    Hrubý, Martin (UMCH-V) RID, ORCID
    Macková, Hana (UMCH-V) RID
    Karlsson, G. (SE)
    Štěpánek, Petr (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Langmuir. - : American Chemical Society - ISSN 0743-7463
    Roč. 26, č. 18 (2010), s. 14450-14457
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovacomplex ; hydrophobicity ; surfactant
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPGAP208/10/1600 GA ČR - Grantová agentura ČR
    IAA100500501 GA AV ČR - Akademie věd
    GPP207/10/P054 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GESON/06/E005 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000281690600013
    DOI10.1021/la1018778
    AnotaceFor the first time, we have described the detailed mechanism of the formation of pH-sensitive nanoparticles with varying pH using dynamic information from NMR, charge properties from zeta-potential, aggregation behavior from light scattering, and particle imaging using cryo-TEM. We have shown that, at basic conditions, a polymer-surfactant complex with pearl-necklace structure exists. At lower pH, globulized complexes occur due to coil-to-globule transition of a polyanion. With a further decrease of pH, the globulized complexes assemble into larger nanoparticles that are stabilized by streric repulsion of hydrophilic PEO chains of the surfactant.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.