Počet záznamů: 1  

Method for resolution and quantification of components of the non-photochemical quenching (qN)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346771
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMethod for resolution and quantification of components of the non-photochemical quenching (qN)
    Tvůrce(i) Roháček, Karel (BC-A) RID
    Celkový počet autorů1
    Zdroj.dok.Photosynthesis Research. - : Springer - ISSN 0166-8595
    Roč. 105, č. 2 (2010), s. 101-113
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaDark relaxation ; Fluorescence quenching ; Multi-exponential regression
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEPIAA600960716 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z50510513 - UMBR-M, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000280921200003
    DOI10.1007/s11120-010-9564-6
    AnotaceA new method of the chlorophyll (Chl) fluorescence quenching analysis is described, which allows the calculation of values of (at least) three components of the non-photochemical quenching of the variable Chl a fluorescence (qN) using a non-linear regression of a multi-exponential function within experimental data. Formulae for coefficients of the “energy”-dependent quenching (qE), the state-transition quenching (qT) and the photo/inhibitory quenching (qI) of Chl a fluorescence were found on the basis of three assumptions: (i) the dark relaxation kinetics of qN, as well as of all its components, is of an exponential nature, (ii) the superposition principle is valid for individual Chl a fluorescence quenching processes, and (iii) the same reference fluorescence level (Fv) is used to define both qN and its components. All definitions as well as the algorithms for analytical recognition of the qN components are theoretically clarified and experimentally tested.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.