Počet záznamů: 1  

Mathematical Modelling of Supercritical CO2 Extraction of Volatile Oils from Aromatic Plants

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346702
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMathematical Modelling of Supercritical CO2 Extraction of Volatile Oils from Aromatic Plants
    Tvůrce(i) Grosso, C. (PT)
    Coelho, J.P. (PT)
    Pessoa, F.L.P. (BR)
    Fareleira, J.M.N.A. (PT)
    Barroso, J.G. (PT)
    Urieta, J.S. (ES)
    Palavra, A.F. (PT)
    Sovová, Helena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Chemical Engineering Science. - : Elsevier - ISSN 0009-2509
    Roč. 65, č. 11 (2010), s. 3579-3590
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovasupercritical fluid extraction ; modelling ; volatile oils
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000278602000021
    DOI10.1016/j.ces.2010.02.046
    AnotaceThe modelling of the experimental data of the extraction of the volatile oil from six aromatic plants (coriander, fennel, savoury, winter savoury, cotton lavender and thyme) was performed using five mathematical models, based on differential mass balances. In all cases the extraction was internal diffusion controlled and the internal mass transfer coefficient (ks) has been found to change with pressure, temperature and particle size. For fennel, savoury and cotton lavender, the external mass transfer and the equilibrium phase also influenced the second extraction period, since ks changed with the tested flow rates. In general, the axial dispersion coefficient could be neglected for the conditions studied, since Peclet numbers were high. On the other hand, the solute-matrix interaction had to be considered in order to ensure a satisfactory description of the experimental data.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.