Počet záznamů: 1  

Re-examination of the genus .i.Omphalophloios./i. White, 1898 from the Upper Silesian Coal Basin

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346412
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRe-examination of the genus Omphalophloios White, 1898 from the Upper Silesian Coal Basin
    Tvůrce(i) Opluštil, S. (CZ)
    Bek, Jiří (GLU-S) RID, SAI, ORCID
    Schultka, S. (DE)
    Zdroj.dok.Bulletin of Geosciences. - : Česká geografická společnost - ISSN 1214-1119
    Roč. 85, č. 1 (2010), s. 39-52
    Poč.str.14 s.
    Forma vydáníWWW - WWW
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaOmphalophloios ; Sporangiostrobus ; Densosporites ; lycopsid ; Pennsylvanian
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEPIAA300130503 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z30130516 - GLU-S (2005-2011)
    UT WOS000276364400003
    EID SCOPUS77949723166
    DOI10.3140/bull.geosci.1139
    AnotaceThree specimens of the genus Omphalophloios from the Upper Silesian Coal Basin are described. Two of them are type specimens of Sporangiostrobus orzeschensis and S. rugosus which represent fragments of fertile areas with microsporangia. Bode's specimens were revised to provide more precise data on their morphology and spores necessary for reliable comparison with other species of this genus. Only in situ microspores were present. In situ microspores are variable and may be assigned to several dispersed species of the dispersed spore genus Densosporites. In situ densospores are closely comparable with previously described spores from other species of Omphalophloios. The two species distinguished by Bode on differences in spore morphology are ascribed to intraspecific variation.
    PracovištěGeologický ústav
    KontaktJana Popelková, popelkova@gli.cas.cz, Sabina Janíčková, Tel.: 233 087 272
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.