Počet záznamů: 1  

Nářeční pojmenování polévek

  1. 1.
    SYSNO ASEP0343266
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNářeční pojmenování polévek
    Překlad názvuDialectal names of soups
    Tvůrce(i) Konečná, Hana (UJC-A)
    Celkový počet autorů1
    Zdroj.dok.Naše řeč. - : Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. - ISSN 0027-8203
    Roč. 93, č. 2 (2010), s. 95-100
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaDialectal names of soups ; geolinguistics ; motivation ; phonology ; word-formation
    Vědní obor RIVAI - Jazykověda
    CEZAV0Z90610518 - UJC-A (2005-2011)
    AnotaceV článku jsou představena nářeční pojmenování polévek, a to zelné a česnekové. Četnost pojmenování souvisí s tím, že se jedná o reálie známé téměř na celém území národního jazyka. Názvy polévek tvoří zajímavou sémanticko-slovotvornou skupinu. Jádro těchto pojmenování představují zejména jednoslovné názvy tvořené formanty -ice a -ka.
    Překlad anotaceThe articla deals with the dialectal names of two kinds of soups, cabbage and garlic. The variety in the names of these soups reflects the fact that this item is known troughout nearly the entire territory of the national language. The names of soups form an interesting and word-formational group. The core of these names consists of one-word names with the formants -ice and -ka.
    PracovištěÚstav pro jazyk český
    KontaktYvona Tesařová, tesarova@ujc.cas.cz, Tel.: 225 391 406 ; Marie Chybová, m.chybova@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 515 ; Helena Svobodová, knihovna.dial.brno@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 266
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.