Počet záznamů: 1  

Effect of organic acids on growth of chilled chicken skin microflora

  1. 1.
    SYSNO ASEP0343222
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEffect of organic acids on growth of chilled chicken skin microflora
    Tvůrce(i) Doležalová, M. (CZ)
    Molatová, Z. (CZ)
    Buňka, F. (CZ)
    Březina, P. (CZ)
    Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
    Zdroj.dok.Journal of Food Safety - ISSN 0149-6085
    Roč. 30, č. 2 (2010), s. 353-365
    Poč.str.13 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaLACTIC-ACID ; LISTERIA-MONOCYTOGENES ; POTASSIUM SORBATE
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    CEPGD525/08/H060 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    UT WOS000276792900010
    DOI10.1111/j.1745-4565.2009.00212.x
    AnotaceHigh attention is paid to the decontamination systems in an effort to prolong the shelf life of food products. The major factor determining shelf life is the rate of spoilage microorganism growth. This study was designed to evaluate the influence of organic substances (citric acid [CA], lactic acid [LA] and potassium sorbate [PS]) on chilled chicken skin microflora. Application of organic substances inhibited microbial growth and prolonged the shelf life of carcasses. Microbial reduction after application of organic acids was significant in case of 10% w/v CA and 2% v/v LA, and the most effective was combination of 2% v/v LA with 0.2% w/v PS. Sensory analysis found that application of 10% CA was not acceptable. However, chickens treated with the mixture showed better organoleptic properties than control. The use of food preservatives in combination may contribute to significant reductions of spoilage and pathogen microbes on poultry.
    PracovištěÚstav živočišné fyziologie a genetiky
    KontaktJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.