Počet záznamů: 1  

First-principles calculations of structural, elastic and electronic properties of Ni(2)MnZ (Z = Al, Ga and In) Heusler alloys

  1. 1.
    SYSNO ASEP0342929
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevFirst-principles calculations of structural, elastic and electronic properties of Ni(2)MnZ (Z = Al, Ga and In) Heusler alloys
    Tvůrce(i) Rached, H. (DZ)
    Rached, D. (DZ)
    Khenata, R. (DZ)
    Reshak, Ali H (UEK-B)
    Rabah, M. (DZ)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Physica Status Solidi B : Basic Solid State Physics. - : Wiley - ISSN 0370-1972
    Roč. 246, č. 7 (2009), s. 1580-1586
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaspin injection ; magnetic order ; temperature
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEZAV0Z60870520 - UEK-B (2005-2011)
    UT WOS000268659100021
    DOI10.1002/pssb.200844400
    AnotaceWe have performed ab-initio density-functional theory self-consistent calculations using the full-potential linear muffin-tin orbital method within local spin-density approximation to study the electronic and magnetic properties of Ni(2)MnZ (Z = Al, Ga and In) in L2(1) structure. The magnetic phase stability is determined from the total energy calculations for both the nonmagnetic (NM) and magnetic (M) phases. The theoretical calculations clearly indicate that at both ambient and high pressures, the magnetic phase is more stable than the nonmagnetic phase. The elastic constants at equilibrium are also determined. We derived the bulk and shear moduli, Young's modulus, and Poisson's ratio. The Debye temperature of Ni(2)MnZ was estimated from the average sound velocity. (C) 2009 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.