Počet záznamů: 1  

The membranes (Nafion and LDPE) in binary liquid mixtures benzene plus methanol - sorption and swelling

  1. 1.
    SYSNO ASEP0341283
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe membranes (Nafion and LDPE) in binary liquid mixtures benzene plus methanol - sorption and swelling
    Tvůrce(i) Randová, A. (CZ)
    Bartovská, L. (CZ)
    Hovorka, Š. (CZ)
    Friess, K. (CZ)
    Izák, Pavel (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.European Polymer Journal. - : Elsevier - ISSN 0014-3057
    Roč. 45, č. 10 (2009), s. 2895-2901
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovamembrane ; swelling ; sorption
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEPGA104/08/0600 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000273019600018
    DOI10.1016/j.eurpolymj.2009.06.023
    AnotaceSorption studies provide valuable information about the interactions of the components of the liquid mixture with the polymer. In the present paper, the behaviour of Nafion and low-density polyethylene membranes in binary mixtures benzene + methanol was examined with respect to their application in separation processes. The individual sorption isotherms, the separation factors, and the composition of the swollen membranes were derived from the experimental data. The results confirm that Nafion as a polar material sorbs the more polar component of the mixture (methanol) preferentially to the less polar component (benzene) whereas non-polar polyethylene prefers non-polar benzene in the whole concentration range. Volume measurements of the swollen membranes indicate that the ideal sorption behaviour cannot be considered for the selected systems
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.